
Agenda 2030 och de globala målen
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
SFAB har en viktig samhällsfunktion och vi kan med vårt hållbarhetsarbete och vår produkt bidra till att ett flertal av målen kan uppnås. Här är de mål som vi har identifierat som direkt kopplade till vår affärsidé och vårt verksamhet.
Klicka på de mål som är markerade för att se hur vi arbetar med dem.


















Ansvarsfördelning
Företagsledningen har det övergripande ansvaret för hållbarhetsarbetet och målstyrning. Samordning av hållbarhetsarbetet hanteras av marknads- avdelningen.
Verksamhetsstyrning
Vår övergripande verksamhetsstyrning utgår från ägardirektiv och vår affärsplan. Hållbarhetsfrågor utgör en naturlig och integrerad del av hela verksamheten.
Vi arbetar efter ett integrerat ledningssystem för arbetsmiljö och miljö. Systemet är certifierat enligt ISO 14001 för miljö och ISO 45001 för arbetsmiljö.
Vi har mål kopplade till såväl affärsplan som hållbarhetspolicy. Målen följs upp kvartalsvis på företagsövergripande nivå samt löpande på avdelningarna. Ledningssystemet följs upp genom interna och externa revisioner samt vid genomgångar i ledningsgruppen.
Lagbevakning
För att hålla oss uppdaterade på förändringar i lagar och regelverk inom miljö- och arbetsmiljö använder vi ett digitalt lagbevakningsverktyg samt genomför vartannat år en större lagrevision med hjälp av extern part.
Händelser och trender i omvärlden 2021
Det händer hela tiden saker i vår omvärld som påverkar såväl oss som våra ägarkommuner och kunder. Genom aktiv omvärldsbevakning säkrar vi att vi kan utvecklas i takt med vår omvärld och möta de förväntningar som ställs på oss.
Pandemins påverkan
Coronapandemin har påverkat oss alla. När vi nu förhoppningsvis börjar närma oss slutet på den ser vi att krisen har lett till beteendeförändringar i samhället och arbetslivet som troligtvis i alla fall delvis kommer att kvarstå även när samhället öppnar upp igen. Ett flexiblare och mer platsoberoende arbetsliv är sådant vi själva tagit till oss och som vi ser kan vara positivt såväl för våra medarbetare som våra möjligheter till rekrytering.
Klimatet
Klimatutmaningarna är ständigt närvarande och kraven på verksamheter att vara miljömedvetna har stärkts. Det gäller såväl oss som våra kunder. Fjärrvärme är ett klimatsmart och resurseffektivt sätt att värma bostäder. Samtidigt har efterfrågan på miljöprodukter såsom t.ex. fossilfritt ökat.
Kapacitetsbrist i elsystemet
Den kalla vintern ledde till att bristerna i dagens elsystem blev uppenbara. Redan tidigare har det flaggats för att kapacitetsbristen på eleffekt i delar av landet hindrar utbyggnad och etablering. Nu fick vi även se priset på el skjuta till rekordnivåer som drabbar såväl enskilda hushåll som verksamheter. Det finns en stor potential i att använda fjärrvärme för uppvärmning av fastigheter och på så sätt avlasta elsystemet.
Digitalisering
De senaste årens snabba digitalisering och utvecklingen av digital teknik öppnar upp för nya tjänster och affärsmöjligheter. Vi ser även en ökad efterfrågan från kunder på data och information om såväl sin förbrukning som miljöpåverkan.
Bostadsbyggande
Vi verkar i en av landets mest expansiva regioner och i vårt nätområde finns omfattande planer på utbyggnad av såväl bostäder som verksamheter. Flera stora utvecklingsområden är redan påbörjade eller kommer att påbörjas inom de närmast åren, av vilka flertalet ligger väl till för fjärrvärmeanslutning.
Dialog med intressenter
För att möta omgivningens förväntningar på oss och vårt hållbarhetsarbete är det viktigt att vi har en nära dialog med våra kunder och intressenter.
Ett exempel är Prisdialogen, ett branschgemensamt initiativ som syftar till att genom en lokal prisdialog bygga kundernas förtroende och ha stabila och förutsägbara priser. Inom ramen för Prisdialogen bjöd vi 2021 in kundrepresentanter från våra största kunder till två samrådsmöten där vi utöver priser och prismodell passade på att diskutera en rad andra frågor, t.ex. SFABs miljöarbete, energieffektiviseringar och kundernas behov och förväntningar på oss som energileverantör.
