Social hållbarhet

hero

Social hållbarhet för oss handlar om att våra medarbetare mår bra, är motiverade och kan utvecklas. Vi ska vara en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats.

Samtidigt tar vi ansvar för omgivningen vi verkar i och samhället i stort. Tillsammans kan vi arbeta för ett samhälle där mänskliga rättigheter och behov uppfylls. Ett samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa och utan orättfärdiga skillnader. 

Ledningssystem för arbetsmiljö ISO 45001

Vi är certifierade i enlighet med ISO 45001:2018 och genomför årligen tredjepartsrevisioner för att kontrollera att vi lever upp till standardens krav samt för att få stöd att genomföra förbättringar.

Vart tredje år görs en lite mer omfattande revision av lednings-systemet och åren där mellan görs periodiska revisioner för att säkra att i levererar upp till standarderna i certifieringen. 2023 var det dags för den mer omfattande certifieringsrevisionen och vi fick högsta betyg, dvs betyg fem på en femgradig skala.

Revisionen resulterade i endast två mindre observationer och ingen avvikelse.

Några av de positiva iakttagelserna som gjordes vid revisionen var:

  • Ledningen är väl insatt i arbetsmiljöarbetet
  • Bra ledarskap som har skapat en effektiv och harmonisk
    organisation
  • Förbättring i arbetsmiljömål avseende bl a eNPS och
    teameffektivitet
  • Organisationsförändringar inom hållbarhet, hälsa och
    säkerhet för att erhålla ett samlat grepp inom dess områden

Grad av styrning - 5 av 5

SFAB som arbetsplats

Grunden för en framgångsrik verksamhet är engagerade, motiverade och kompetenta medarbetare. För att behålla och attrahera nya medarbetare erbjuder vi bland annat attraktiva arbetsvillkor, utvecklingsmöjligheter och goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Kompetensutveckling och -försörjning
Vi märker av konkurrens om kompetens inom flera yrkeskategorier som vi efterfrågar och för
att kunna möta framtida utmaningar arbetar vi aktivt med kompetensförsörjning såväl genom
att vidareutveckla de medarbetare vi har som att delta i olika initiativ för att säkra kompetens i
branschen.

Utgångspunkten för medarbetarnas individuella kompetensutveckling är medarbetarsamtal där chef och medarbetare diskuterar behov och önskemål samt individuella mål kopplade till företagets. Vi använder ett webbaserat kompentenshanteringssystem som hjälper oss att sammanställa, planera, följa upp och utvärdera medarbetarnas kompetensutveckling.

Hälsa och friskvård
Vi vill uppmuntra till en hälsosam livsstil och förutom ett förmånligt friskvårdsbidrag erbjuder vi alla medarbetare
ett brett utbud av friskvårdsaktiviteter såsom tabata, olika träningspass och massage. Under 2023 arrangerades även
en hälsoutmaning och en stegtävling för att uppmuntra alla att öka sin aktivitetsnivå.

Vi har en företagshälsovård och vartannat år erbjuds samtliga anställda att genomgå en hälso- och arbetsmiljöprofil
där man bland annat går igenom fysisk aktivitet, tobaks- och alkoholvanor, aktuellt hälsotillstånd och arbetsmiljöfaktorer (fysiska och psykosociala).

Sjukfrånvaron sjönk något jämfört med föregående år och landade på 2,0%, vilket får anses vara förhållandevis lågt.

Säker arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete
Vi verkar i arbetsmiljöer där allvarliga risker kan uppstå. Det handlar framför allt om risksituationer runt trafik, hett
vatten och ånga. För att motverka olyckor arbetar vi med riskbedömningar, utbildning, rutiner, egenkontroller och
avvikelsehantering. Vi genomför kontinuerligt skyddskommittémöten där ledningsgrupp, HR, säkerhetsansvarig, skyddsombud och fack deltar.

Vi uppmanar samtidigt alla medarbetare att anmäla alla olyckor och tillbud för att kunna vidta förebyggande åtgärder.
Under 2023 inrapporterades fyra arbetsrelaterade olyckor, varav en allvarlig. Den senare var inte vår egen personal, men då vi ser allvarligt på olyckor följde vi naturligtvis noga upp det inträffade.

Samtliga medarbetare genomgår även årligen en webbasserad arbetsmiljöutbildning anpassad till vår verksamhet.

Jämlikhet och likabehandling
Vi verkar för en inkluderande företagskultur där medarbetarna trivs och vi har nolltolerans mot trakasserier och diskriminering.

Det övergripande målet för vårt likabehandlingsarbete är att samtliga medarbetare ska ha samma möjligheter,
rättigheter och skyldigheter. Ingen ska diskrimineras på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck,
etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Vi
accepterar inte att medarbetare utsätts för någon form av trakasserier. Vi har i enlighet med lagstiftningen en
likabehandlingsplan som såväl beskriver nuläge som förebyggande åtgärder och planerade aktiviteter för att förhindra all form av diskriminering eller kränkande särbehandling.

Kollektivavtal och rättvisa löner
Vi är kollektivavtalsanslutna och går under branschöverenskommelse Energi (BÖK Energi). Vi har en årlig uppsatt löneprocess som inkluderar dialog med såväl facklig organisation som medarbetare. För att säkerställa att alla
anställda behandlas lika i lönesättningen gör vi en årlig lönekartläggning och om avvikelser upptäcks korrigeras dessa.

Medarbetarengagemang

Årets medarbetarundersökning visade på klar förbättring inom samtliga fokusområden jämfört med den senaste undersökningen som genomfördes 2021 och resultatet var överlag mycket bra. Ledarskapet har utvecklats starkt positivt och medarbetarna är engagerade, motiverade och tycker jobbet är roligt. Framför allt gjorde engagemangsindexet ett extra stort lyft. Områden som skulle kunna förbättras är uppföljning av arbete och feedback.

Då den stora medarbetarundersökningen görs vartannat år och vi vill stämma av däremellan har vi under året även gjort korta, digitala pulsmätningar. Även dessa visar på ett övervägande positivt resultat, men att vi skulle kunna bli bättre på att ge feedback. Det har vi nu därför lagt in i planen att arbeta med 2024.

Medarbetarstatistik

Medarbetarantal 2023 2022
Tillsvidareanställda (medeltal) 49 45
Varav deltidsanställda (antal) 1 1
Ferieanställda (antal) 7 6
Sjukfrånvaro 2023 2022
Sjukfrånvaro 2,0% 2,3%
Varav långtidssjukfrånvaro 0,5% 0,5%
Olyckor i arbetet 4* 2
Könsfördelning Kvinnor Män
Anställda 28% 72%
Ledningsgrupp 50% 50%
Styrelse 0% 100%

*varav en allvarlig. Ej egen personal.

Exempel på arbetsmiljörelaterade utbildningar under 2023

Sleep Cycle Bootcamp
Ett fyra veckor långt sömnträningsprogram med syfte att lyfta kunskap kring sömn och dess stora inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa samt koncentrationsförmåga.

Föreläsning i konflikthantering med Erik Jönsson
En föreläsning med målet att skapa goda förutsättningar för deltagarna att kunna lära och hitta sina vägar till att kunna påverka uppkomsten och styra utgången av svåra situationer.

Utbildning i att hantera hot och våld
Webbaserad utbildning framtagen av säkerhetsexperter kring hur man ska agera vid en situation som upplevs hotfull eller negativ.

Arbete på väg och Heta arbeten
Utbildningar för de som utför arbeten där risker förekommer, t ex trafikrisk eller brand/brännskador. Utbildningarna hålls av Presto.

Miljöutbildning för chefer
Alla chefer har ett miljöansvar och fick därför en utbildning i ämnet.

En aktiv personalförening

För att våra medarbetare ska må bra och trivas är det viktigt att vi har en god gemenskap. För att främja det har vi en personalförening som återkommande genomför aktiviteter som är öppna för alla anställda. Här är några av de aktiviteter som genomfördes under 2023.

  • Laserdome
  • Räkbåt med live-musik
  • Fisketävling med korvgrillning
  • Mordgåta i Gamla Stan
  • Beachvolleyboll

Leveranssäkerhet

Trygg och tillförlitlig leverans av fjärrvärme och fjärrkyla är avgörande för vår verksamhet och en viktig hållbarhetsfråga. Avbrott kan få stora konsekvenser för våra kunder och viktiga samhällsfunktioner. Vi arbetar därför löpande med nätunderhåll och för att minska belastningen på ledningsnätet för att förebygga avbrott. För akuta problem har vi en jourverksamhet som är bemannad dygnet runt. Inför planerade avbrott i samband med underhåll eller inkoppling av nya ledningar informerar vi berörda kunder i god tid innan avstängning.

Under de senaste åren har vi lagt mycket arbete på att utveckla vår långsiktiga investeringsplan. En betydande del av våra ledningar, ca 20 procent, kommer att nå sin tekniska livslängd inom de kommande 15 åren och behöver ersättas. Till det kommer att även ledningsnätet i stora delar av vårt småhussegment behöver bytas ut. I investeringsplanen har vi som en följd av detta lagt en omfattande plan för reinvesteringar i ledningsnätet.

 

Ansvar i leverantörskedjan

Vi använder olika typer av leverantörer i verksamheten. Bland annat anlitar vi entreprenörer för mark-, rör- och servicearbeten. Det är arbeten som kan innebära miljö- och arbetsmiljörelaterade risker. I vissa fall representerar även entreprenörer SFAB i kontakt med kunder. Det är därför viktigt att entreprenörerna är väl informerade om och följer krav och riktlinjer inom arbetsmiljö, miljö, socialt ansvar och kundbemötande när det är relevant för uppgiften. Vi anordnar därför gemensamma entreprenörsträffar där vi bland annat går igenom våra säkerhetsföreskrifter och riktlinjer.

Vi har en uppförandekod för leverantörer som baseras på FN:s Global Compacts tio principer för ansvarsfullt företagande. Produkter och tjänster som levereras till oss ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s barnkonvention, FN:s Global Compact, ILO:s konventioner om rättigheter i arbetslivet samt gällande lagar och regler.

Uppförandekoden innehåller bland annat krav kring arbetsvillkor, diskriminering, hälsa och säkerhet, korruption och miljöhänsyn. Den används vid upphandlingar och följs upp i leverantörsvärderingar. Leverantör­erna ska även kunna intyga att de och eventuella underleverantörer uppfyller kraven. Uppförandekoden och vår hållbarhetspolicy skickas årligen till de leverantörer vi har långvarig relation med för digital signatur.

Engagemang i samhället

Städa Sverige - Städa Södertörn

Att vi som bolag engagerar oss i det lokala samhället och vår närmiljö är för oss självklart. Det gör vi bland annat
genom att samarbeta med Städa Sverige - idrottens miljöorganisation. En vårdag var vi och 400 ungdomar ute i våra kommuner för att plocka skräp. För detta fick de även en slant till lagkassan och samtidigt lära sig om hur vi alla kan göra goda insatser för naturen och miljön.

Natur & Miljöboken

Vi samarbetar med Natur & Miljöboken som delar ut en läromedelsserie riktad till årskurs 4, 5 och 6. Varje steg är anpassat för kursplanen och kunskapsnivån för respektive årskurs och utgör tillsammans en heltäckande miljöutbildning för mellanstadieeleverna.

Ronald McDonald Hus

Ett nytt engagemang för oss som vi är väldigt stolta och glada över är att vi stöttar Ronald McDonald Hus i Huddinge. Där kan hela familjer med svårt sjuka barn bo tillsammans nära sjukhuset i en hemlik miljö. De gör en otroligt viktig insats och vi ser fram emot att även delta i volontärsarbetet i huset.

Reflexer skyddar i vintermörkret

40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade inträffar när det är mörkt. Med reflex är man synlig på långt håll och risken minskar betydligt. En tidig morgon gav sig därför våra pigga medarbetare ut i rusningstrafiken för att dela ut reflexer vid pendeltågs- och tunnelbanestationer i Huddinge, Botkyrka och Salem. Där möttes vi av glada tillrop och 2 000 reflexer gick snabbt åt.

Ungdomsidrott

Att få vara med och stötta barn- och ungdomsidrotten i våra kommuner är både viktigt och fantastiskt roligt. Vi sponsrar därför Huddinge Hockey, Huddinge AiS, Tullinge Tennis, TTP Fotboll och TTP Ishockey.

Stolta vänner till Ronald McDonalds Hus i Huddinge

Ronald McDonalds Hus i Huddinge erbjuder familjer ett hemlikt boende då deras barn behöver specialistvård på Karolinska Universitetssjukhuset och det är långt hemifrån. Här kan familjer bo tillsammans, föräldrar och syskon, under behandlingstiden för ett svårt sjukt barn. Verksamheten drivs av en icke-vinstdrivande organisation som gör ett otroligt fint och viktigt arbete.

Vi på SFAB vill gärna stötta lokala initiativ i våra kommuner Huddinge, Botkyrka och Salem och då framför allt verksamheter och organisationer som bidrar till samhällets utveckling, är jämlika och att har inriktning mot barn, unga och utsatta grupper. Vi är därför väldigt stolta över att kunna stötta Ronald McDonalds Hus i Huddinge. 

Verksamheten är beroende av stöd utifrån och volontärer och utöver ekonomisk stöd är det något som vi mer än gärna bidrar med. Under två dagar i augusti var tjugo av våra anställda där för att utföra såväl trädgårdsarbete som städning och mycket annat.

Vad är Ronald McDonald Hus?

Ronald McDonald Hus är en icke-vinstdrivande organisation som finns i hela världen. Deras arbete syftar till att hjälpa familjer med svårt sjuka barn så att de får vara tillsammans även under behandlingen. När vården blir allt mer högspecialiserad och är knuten till ett visst sjukhus kan familjer ibland behöva resa långt för att få den vård de behöver och på de flesta universitetssjukhusen idag finns inte plats för mer än en förälder att sova kvar med det sjuka barnet.

Ronald McDonald Hus erbjuder då familjerna ett boende i en så lik hemmiljö som möjligt, bara några minuter från sjukhuset. På så sätt behöver familjerna inte splittras eller bo en längre tid på hotell samtidigt som barn och ungdomar har tillgång till gemensamhetsytor och lekplatser i huset. Här kan de få en möjlighet till en vardag tillsammans, vilket enligt all forskning underlättar och bidrar till tillfrisknande.

”Det är så otroligt fint att SFAB engagerar sig för vår verksamhet. Familjerna som bor här genomgår det otänkbara, och varje insats i vårt Hus gör verklig och handgriplig skillnad för dem. Huset möjliggör ju för familjerna att vara tillsammans när de behöver det som mest, och engagemang från lokalsamhället och dess eldsjälar möjliggör att vistelsen blir så trygg, hemlik och varm det bara går. Det betyder oerhört mycket för både oss och familjerna.”

- Agnieszka Eriksson, Verksamhetschef Ronald McDonald Hus i Huddinge

Engagemang i skolvärlden

Future Heat

Futureheat är ett flerårigt forskningsprogram för att fjärrvärme-företag ska kunna bidra till en omställning av energisystemet. Programmet finansieras fullt ut av 25 fjärrvärmeföretag över hela landet och drivs av forskningsföretaget Energiforsk, som initierar, samordnar och bedriver forskning och analys på energiområdet. SFAB tillsammans med systerbolagen Söderenergi och Telge deltar med såväl finansiering som medverkande i olika delprojekt.

Examensarbete

Genom att erbjuda studerande att genomföra examensarbeten hos oss får vi ta del av deras kunskaper samtidigt som vi kan visa vad det innebär att arbeta inom energibranschen.

Natur & Miljöboken

Vi samarbetar med Natur & Miljöboken som delar ut en pedagogisk läromedelsserie riktad till årskurs 4, 5 och 6. Varje steg är anpassat för kursplanen och kunskapsnivån för respektive årskurs och utgör tillsammans en heltäckande miljöutbildning för mellanstadieeleverna. Utgivningen bygger på samverkan med kommuner, näringsliv, myndigheter och organisationer och syftar till att vara en bidragande kraft i samhället för hållbar utveckling.

Hållbarhetsrisker