Ekonomisk hållbarhet

hero

Långsiktig lönsamhet är en förutsättning för att kunna driva och utveckla verksamheten. Som kommunalägt bolag gynnar vår verksamhet kommunerna som vi verkar i, bland annat genom att en del av överskottet går tillbaka till våra ägare och i längden till kommuninvånarna.

Ekonomisk stabilitet gör det även möjligt för oss att göra långsiktiga investeringar och att erbjuda stabila och konkurrenskraftiga priser till våra kunder.

Resultat och ekonomisk stabilitet

Vi är en samhällskritisk aktör och med en stabil ekonomi kan vi ta ansvar för en trygg och klimatsmart energiförsörjning till vårt närområde, nu och i framtiden.

Därför är det avgörande att vi fattar affärsmässiga och väl genomtänkta beslut som skapar långsiktig lönsamhet. Vår verksamhet ska präglas av ordning och reda, vilket gör det möjligt för oss att fortsätta utveckla vår affär och leva upp till förväntningarna från både kunder och ägare.

Ekonomiskt resultat

  2021 2022 2023
Omsättning (Mkr) 760 765 881
Resultat efter finansnetto (Mkr) 153 135 138
Balansomslutning (Mkr) 880 861 1 006
Soliditet (%) 49,6 50,3 43,7

Ekonomiskt resultat för 2024 presenteras efter bolagsstämman i april.

För en mer detaljerad redovisning av årets ekonomiska utfall hänvisas till vår årsredovisning.

 

Konkurrenskraftig och förutsägbar prisutveckling

Vår strategi är att erbjuda trygg och klimatsmart värme och kyla till konkurrenskraftiga priser. Genom årliga möten i Prisdialogen för vi en öppen dialog med våra större kunder om prissättning och framtida prognoser. Detta skapar transparens och förståelse för de faktorer som påverkar prisutvecklingen.

De senaste åren har varit utmanande för fjärrvärmebranschen, då bränslepriserna stigit kraftigt på grund av minskad tillgång och hög inflation. Rysslands invasion av Ukraina har skakat om energibranschen i Europa samtidigt som tillgången på restbränslen från byggindustrin också har minskat som en följd av minskat byggande. Trots detta lyckades vi begränsa våra prishöjningar till enbart 2 procent inför 2025, tack vare ett tufft besparingsprogram och att våra ägare minskade sina avkastningskrav.

Stort investeringsbehov

En betydande del av vårt ledningsnät kommer att nå sin tekniska livslängd inom de kommande 15 åren och behöver ersättas. Dessutom krävs omfattande förnyelse av ledningsnätet i vårt småhussegment. För att möta dessa behov har vi en långsiktig investeringsplan som säkerställer att vi kan genomföra nödvändiga reinvesteringar utan att kompromissa med ekonomisk stabilitet.

För att framtidssäkra vår affär satsar vi även på innovation och affärsutveckling. Vi arbetar aktivt med att identifiera nya tekniska lösningar och affärsmodeller som kan bidra till ökad effektivitet och minskad miljöpåverkan.

Affärsetik och korruption

Vi köper årligen varor och tjänster för cirka 500 miljoner kronor och det är avgörande att vi upprätthåller en hög affärsetik i relationen med leverantörer. Vi skickar därför regelbundet ut information om att vi inte tar emot gåvor, inbjudningar eller event från leverantörer och betonar detta även internt. Vår uppförandekod för leverantörer innehåller tydliga krav kring antikorruption för att säkerställa en etisk och transparent affärsverksamhet.

Säkerhet

Oron i omvärlden har påverkat säkerhetsläget och cyberhoten har ökat, inte minst mot energisektorn. Redan före Rysslands invasion av Ukraina hade vi påbörjat ett arbete med fokus på systematiskt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete, och detta arbete har intensifierats under det senaste året.

Vi har anpassat vår organisation genom att tillföra nya roller och kompetensutveckling för att möta kraven i säkerhetsskyddslagen. Nya rutiner har införts för att stärka skyddet mot externa hot och säkerställa en robust drift av vår verksamhet. Eftersom energisektorn är samhällskritisk har vi dessutom valt att krigsplacera all vår personal och genomfört ett kontinuitetsplanering för alla avdelningar.

Den nya EU-lagstiftningen inom säkerhet är NIS2-direktivet som syftar till att uppnå en hög gemensam nivå av cybersäkerhet inom EU. Direktivet ställer skärpta krav på säkerhet i nätverks- och informationssystem för både offentliga och privata aktörer inom kritiska sektorer, inklusive energi, transport, hälso- och sjukvård samt finans. Det innebär bland annat att verksamheter måste genomföra riskanalyser, vidta lämpliga säkerhetsåtgärder och rapportera incidenter.