Social hållbarhet

hero

Social hållbarhet för oss handlar om att våra medarbetare mår bra, är motiverade och kan utvecklas. Vi ska vara en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats.

Samtidigt tar vi ansvar för omgivningen vi verkar i och samhället i stort. Tillsammans kan vi arbeta för ett samhälle där mänskliga rättigheter och behov uppfylls. Ett samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa och utan orättfärdiga skillnader. 

Ledningssystem för arbetsmiljö ISO 45001

SFAB är certifierade enligt ISO 45001:2018, en internationell standard för ledningssystem för arbetsmiljö. Certifieringen är en viktig del av vårt arbete med social hållbarhet och säkerställer att vi ständigt förbättrar våra processer för en trygg och hälsosam arbetsplats. Varje år genomförs tredjepartsrevisioner för att verifiera att vi uppfyller standardens krav och för att identifiera förbättringsmöjligheter.

Periodisk revision 2024
Under 2024 genomfördes en periodisk revision av vårt ledningssystem för arbetsmiljö. Årets periodiska revision resulterade i mycket positiv feedback, där inga avvikelser identifierades. Istället framhölls flera styrkor i vårt arbetsmiljöarbete.

Exempel på positiva observationer från revisionen:

  • Delaktighet i arbetsmiljöfrågor: Medarbetarna deltar på avdelningsnivå i att identifiera och diskutera arbetsmiljörisker och möjligheter.
  • Ökat engagemang: Förbättringar har noterats i vårt engagemangindex, vilket visar på en stärkt företagskultur.
  • Effektiva processer: Interna revisioner och ledningens genomgångar är välplanerade, genomförda och noggrant dokumenterade.
  • Efterlevnad av krav: God efterlevnad av Organisationens bindande krav.
  • Årshjulet: Vårt årshjul är ett bra verktyg för att överblicka och komma ihåg årliga aktiviteter.

Vårt arbete med ISO 45001 är en central del av vår strävan efter social hållbarhet. Det
bidrar inte bara till en trygg och säker arbetsmiljö utan också till ett starkare engagemang
bland våra medarbetare och en kontinuerlig förbättring av våra processer.

Grad av styrning - 5 av 5

SFAB som arbetsplats

Grunden för en framgångsrik verksamhet är engagerade, motiverade och kompetenta medarbetare. För att behålla och attrahera nya medarbetare erbjuder vi bland annat attraktiva arbetsvillkor, utvecklingsmöjligheter och goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Förutsatt att rollen och arbetsuppgifterna tillåter finns det även möjlighet till distansarbete.

Här kan du läsa mer om hur vi arbete med kompetensutveckling, friskvård, säker arbetsmiljö, jämlikhet mm.

Kompetensutveckling och -försörjning
Vi upplever en ökad konkurrens om kompetens inom flera av våra yrkeskategorier. För att möta framtidens utmaningar arbetar vi aktivt med kompetensförsörjning – både genom att vidareutveckla våra medarbetare och genom att delta i branschinitiativ som säkerställer tillgången på rätt kompetens.

Grunden för medarbetarnas individuella kompetensutveckling är medarbetarsamtalet, där chef och medarbetare tillsammans identifierar behov, önskemål och mål kopplade till företagets strategi. Vi använder också ett webbaserat kompetenshanteringssystem för att sammanställa, planera, följa upp och utvärdera medarbetarnas utveckling.

Hälsa och friskvård
Vi vill uppmuntra till en hälsosam livsstil och förutom ett förmånligt friskvårdsbidrag erbjuder vi alla medarbetare ett brett utbud av friskvårdsaktiviteter såsom tabata och olika träningspass. Under 2024 deltog vi även med flera lag i Convini-stafetten, där man antingen springer eller promenerar 5 km.

Vi har en företagshälsovård och vartannat år erbjuds samtliga anställda att genomgå en hälso- och arbetsmiljöprofil där man bland annat går igenom fysisk aktivitet, tobaks- och alkoholvanor, aktuellt hälsotillstånd och arbetsmiljöfaktorer (fysiska och psykosociala).

Sjukfrånvaron 2024 sjönk något jämfört med föregående år och landade på 1,9 procent, vilket får anses vara förhållandevis lågt.

Säker arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete
Vi verkar i arbetsmiljöer där allvarliga risker kan uppstå. Det handlar framför allt om risksituationer runt trafik, hett vatten och ånga. För att motverka olyckor arbetar vi med riskbedömningar, utbildning, rutiner, egenkontroller och avvikelsehantering. Vidare genomför vi kontinuerligt skyddskommittémöten där ledningsgrupp, HR, säkerhetsansvarig, skyddsombud och fack deltar och vi uppmanar alla medarbetare att anmäla alla olyckor och tillbud för att kunna vidta förebyggande åtgärder.

Under 2024 inrapporterades tre arbetsrelaterade olyckor, varav ingen av det allvarliga slaget. Samtliga medarbetare genomgår även årligen en webbasserad arbetsmiljöutbildning anpassad till vår verksamhet.

Jämlikhet och likabehandling
Vi verkar för en inkluderande företagskultur där medarbetarna trivs och vi har nolltolerans mot trakasserier och diskriminering.

Det övergripande målet för vårt likabehandlingsarbete är att samtliga medarbetare ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Ingen ska diskrimineras på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Vi accepterar inte att medarbetare utsätts för någon form av trakasserier. Vi har i enlighet med lagstiftningen en likabehandlingsplan som såväl beskriver nuläge som förebyggande åtgärder och planerade aktiviteter för att förhindra all form av diskriminering eller kränkande särbehandling.

Kollektivavtal och rättvisa löner
Vi är kollektivavtalsanslutna och går under branschöverenskommelse Energi (BÖK Energi). Vi har en årlig uppsatt löneprocess som inkluderar dialog med såväl facklig organisation som medarbetare. För att säkerställa att alla anställda behandlas lika i lönesättningen gör vi en årlig lönekartläggning och om avvikelser upptäcks korrigeras dessa.

Medarbetarengagemang

Vi tar regelbundet ”pulsen” på organisationen för att säkerställa en trygg och engagerande arbetsmiljö. I den senaste pulsmätningen, genomförd hösten 2024, framkom att vår arbetsplats upplevs som trygg och vänlig, med stödjande kollegor och bra ledarskap. Medarbetarna lyfte fram möjligheterna till personlig utveckling, den goda stämningen och företagets familjära och lyhörda kultur.

Särskilt uppskattades vårt fokus på klimatsmart energi och samhällsnytta. Samtidigt framkom områden för förbättring, såsom utmaningar med förändringsarbete och balansen mellan arbetsliv och privatliv. Dock nämndes också den förståelse och stöd som finns från både kollegor och ledning i dessa frågor.

Resultatet visar på ett starkt engagemang och en positiv arbetsmiljö – något vi är mycket stolta över och arbetar vidare med att utveckla.

Medarbetarstatistik

Medarbetarantal 2023 2022
Tillsvidareanställda (medeltal) 49 45
Varav deltidsanställda (antal) 1 1
Ferieanställda (antal) 7 6
Sjukfrånvaro 2023 2022
Sjukfrånvaro 2,0% 2,3%
Varav långtidssjukfrånvaro 0,5% 0,5%
Olyckor i arbetet 4* 2
Könsfördelning Kvinnor Män
Anställda 28% 72%
Ledningsgrupp 50% 50%
Styrelse 0% 100%

*varav en allvarlig. Ej egen personal.

Exempel på arbetsmiljörelaterade utbildningar och aktiviteter under 2024

Hjärt- och lungräddning (HLR)
Under utbildningen lärde sig deltagarna bland annat hur man identifierar ett hjärtstopp och genomför hjärt- och lungräddning samt hur man använder en hjärtstartare.

Föreläsning om att skapa arbetsglädje
Fredrik Jacobson föreläste för all personal om hur vi skapar arbetsglädje och motivation, hur vi bygger stolthet och gemenskap i teamet och hur ett positivt första intryck öppnar dörrar och bygger förtroende.

Arbetsmiljöutbildning mark och anläggning
Distributionsavdelningen genomgick en arbetsmiljöutbildning kopplad till mark- och anläggningsarbete och en ny AFS.

Avdelningsdagar med fokus på feedback
Med stöd av grupputvecklaren Lasse Frisk fick varje avdelning möjlighet att diskutera och fördjupa sig i ämnet god feedbackkultur och hur vi motverkar kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Hälso- och arbetsmiljöprofil
Under året har företagshälsan genomfört hälso- och arbetsmiljöprofiler för våra medarbetare. Dessa profiler inkluderar hälsokontroller, enskilda samtal och kartläggning av arbetsmiljörelaterade faktorer som stress, ergonomi och trivsel.

En aktiv personalförening

Vi vet att trivsel och välmående på arbetsplatsen är starkt kopplat till en god gemenskap. Därför spelar vår personalförening en viktig roll i att arrangera aktiviteter som samlar medarbetare och skapar glädje utanför arbetsvardagen.

Under året har personalföreningen genomfört flera uppskattade aktiviteter. En av höjdpunkterna var ”Måla & Skåla”, en kreativ och inspirerande kväll där deltagarna fick släppa fram sina inre konstnärer och skapa målningar som nu pryder kontoret.

Andra aktiviteter har inkluderat fisketävling, spännande 5 kamp på Gröna Lund och en kväll med skratt och underhållning på stand-up på Norra Brunn.

Team-building med löpning

SFAB deltog med tre pigga lag på Convini-stafetten - en aktivitet som kombinerar motion med gemenskap och teamkänsla.

Heja er, vad bra ni var!

Leveranssäkerheten är viktig för den sociala hållbarheten

Trygg och tillförlitlig leverans av fjärrvärme och fjärrkyla är en grundläggande del av vår verksamhet och en viktig aspekt av social hållbarhet. Vår förmåga att säkerställa trygg värme och kyla är avgörande för både våra kunder och samhällets viktiga funktioner. Avbrott kan få stora konsekvenser, och därför arbetar vi ständigt med att förebygga och hantera risker i vårt ledningsnät.

Förebyggande arbete och jourverksamhet

För att minimera risken för avbrott genomför vi löpande nätunderhåll och arbetar aktivt för att minska belastningen på ledningsnätet. Vid akuta problem har vi en jourverksamhet som är bemannad dygnet runt för att snabbt kunna åtgärda störningar. Inför planerade avbrott, till exempel vid underhåll eller inkoppling av nya ledningar, informerar vi alltid våra kunder i god tid för att minimera eventuella olägenheter.

Långsiktiga investeringar för framtida trygghet

För att säkra en stabil leverans även i framtiden har vi lagt stort fokus på att utveckla en långsiktig investeringsplan. En betydande del av våra ledningar, cirka 20 procent, kommer att nå sin tekniska livslängd inom de kommande 15 åren och behöver ersättas. Dessutom står vi inför utmaningen att byta ut ledningsnätet i stora delar av vårt småhussegment. I vår investeringsplan har vi därför prioriterat omfattande reinvesteringar i ledningsnätet. Detta arbete är en viktig del av vårt åtagande för att upprätthålla leveranssäkerheten och möta framtidens behov – samtidigt som vi bidrar till trygghet och välbefinnande för våra kunder och samhället i stort.

Högt betyg på leveranssäkerhet

Vårt arbete med leveranssäkerhet har också fått ett starkt erkännande i Svenskt Kvalitetsindex (SKI) 2024. Här fick vi ett mycket högt betyg på leveranssäkerhet, med ett index på 88. Det är ett kvitto på vår höga standard och våra kunders förtroende för vår förmåga att leverera trygg och pålitlig fjärrvärme och fjärrkyla.

Vi tar ansvar i leverantörskedjan

Vår verksamhet är beroende av olika typer av leverantörer, från entreprenörer som utför mark-, rör- och servicearbeten till leverantörer av produkter och tjänster. Dessa arbeten kan innebära miljö- och arbetsmiljörelaterade risker, och i vissa fall representerar även våra entreprenörer SFAB i kontakten med kunder. Därför är det avgörande att våra leverantörer är väl informerade om och följer våra krav och riktlinjer kring arbetsmiljö, miljö, socialt ansvar och kundbemötande.

För att säkerställa detta anordnar vi regelbundna entreprenörsträffar, där vi går igenom säkerhetsföreskrifter och riktlinjer. Träffarna är en viktig del av vårt arbete för att upprätthålla en hög standard och säkerställa att våra värderingar genomsyrar hela leverantörskedjan.

Uppförandekod för leverantörer

Vi har en tydlig uppförandekod för leverantörer, som bygger på FN:s Glo-bal Compacts tio principer för ansvarsfullt företagande. Koden ställer krav på att produkter och tjänster som levereras till oss ska vara framställda under förhållanden som överensstämmer med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s barnkonvention, ILO:s konventioner om rättigheter i arbetslivet och gällande lagar och regler.

Uppförandekoden omfattar områden som arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, diskriminering, korruption och miljöhänsyn. Den används som grund vid upp- handlingar och följs upp genom leverantörsvärderingar. Leverantörerna ska även intyga att både de och deras eventuella underleverantörer uppfyller kraven.

Med lokalt engagemang bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle

Städa Sverige

Att vi som bolag engagerar oss i det lokala samhället och vår närmiljö är för oss självklart. Det gör vi bland annat genom att samarbeta med Städa Sverige - idrottens miljöorganisation. En vårdag var vi och 400 ungdomar ute i våra kommuner för att plocka skräp. För detta fick de även en slant till lagkassan och samtidigt lära sig om hur vi alla kan göra goda insatser för naturen och miljön

Reflexer skyddar i vintermörkret

40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade inträffar när det är mörkt. Med reflex är man synlig på långt håll och risken minskar betydligt. En tidig vintermorgon gav sig därför våra pigga medarbetare ut i rusningstrafiken för att dela ut reflexer vid pendeltågsstationerna i Huddinge och Tumba. Där möttes vi av glada tillrop och 1 200 reflexer gick snabbt åt.

Ronald McDonald Hus

Sedan några år tillbaka stöttar vi Ronald McDonald Hus i Huddinge - ett engagemang vi är lite extra stolta över. Där kan hela familjer med svårt sjuka barn bo tillsammans nära sjukhuset i en hemlik miljö. De gör en otroligt viktig insats och något vi mer än gärna bidrar till. Bilden är från när en grupp från oss var där och volontärarbetade.

Ungdomsidrott

Att få vara med och stötta barn- och ungdomsidrotten i våra kommuner är både viktigt och fantastiskt roligt. Vi sponsrar därför Huddinge Hockey, Huddinge AiS, Tullinge Tennis, TTP Fotboll och TTP Ishockey.

Vårt engagemang i forskning och utbildning

Future Heat

Futureheat är ett flerårigt forskningsprogram för att fjärrvärme-företag ska kunna bidra till en omställning av energisystemet. Programmet finansieras fullt ut av 25 fjärrvärmeföretag över hela landet och drivs av forskningsföretaget Energiforsk, som initierar, samordnar och bedriver forskning och analys på energiområdet. SFAB tillsammans med systerbolagen Söderenergi och Telge deltar med såväl finansiering som medverkande i olika delprojekt.

Examensarbete

Genom att erbjuda studerande att genomföra examensarbeten hos oss får vi ta del av deras kunskaper samtidigt som vi kan visa vad det innebär att arbeta inom energibranschen. 2024 samarbetade vi med Hyper Island, ett svenskt utbildningsbolag som specialiserar sig på digitala och interaktiva medier. Samarbetet bestod i att vi tillsammans med studenter från deras AI-konsultprogram tittade på hur vi bäst kan nyttja AI för att optimera affärsprocesser och driva innovation i vår organisation.

Natur & Miljöboken

Natur & Miljöboken är ett utbildningsmaterial som syftar till att öka kunskapen om miljö och hållbar utveckling bland barn och unga. Genom pedagogiska verktyg och inspirerande innehåll lär de ut vikten av att värna om naturen och våra gemensamma resurser. Genom vårt stöd bidrar vi till att nästa generation får den kunskap som krävs för att göra hållbara val och skapa en bättre framtid för både människor och miljö.

Hållbarhetsrisker